Celična terapija PEMF pri gripi

Gripa je akutna nalezljiva virusna bolezen, ki jo povzročajo virusi influence A, B in C, ki spadajo v družino Orthomyxoviridae. Zlasti tipi virusov A in B so podvrženi nenehnim spremembam posameznih sestavin virusa, zato povzročajo vsakoletne epidemije. Cepivo se vsakoletno spreminja, glede na pričakovane oblike gripe v tistem letu. Tako učinek cepiva ne more biti dolgotrajen in se je potrebno vsako leto znova cepiti.

Gripa se navadno razširi pozimi, verjetno zato, ker tedaj ljudje preživimo več časa v zaprtih prostorih in ker mraz oslabi imunski sistem.

Virus se prenaša kapljično (kašelj, kihanje), preko zraka ali z neposrednim stikom (rokovanje, poljubljanje). Posameznik, ki zboli za gripo, lahko okuži veliko zdravih posameznikov, saj izloča  velike količine virusa.

Okužba se začne, ko virus okuži zgornje ali spodnje dihalne poti. Simptomi, ki jih opazimo pi obolelem, so posledica uničevanja in okvare celic zgornjih dihalnih poti, pri težjih oblikah z virusno pljučnico, pa so prizadeta pljučno tkivo in pljučni mešički.

ZNAKI

Znaki gripe, ki jo povzroča virus influence tipa A,  se pojavijo nenadoma, dan ali dva po okužbi. Prvi znaki so tresavica ali občutki mrzlice, pogosto se pojavi povišana temperatura med 380 in 390C, glavobol, utrujenost, pojavijo se bolečine po celem telesu, najhujše pa so v križu in mišicah. Oči so pekoče in pordele, očesne veznice so rdeče. Bolnik postane hripav, pojavi se suh kašelj, bolečina za prsnico,  pekoča bolečina v žrelu in težko dihanje skozi nos. Nahod in izcedek iz nosu sta bolj redka, sluznica nosu in žrela pa je prekrita s sluzjo in pordela.

Okužba z virusom influence B poteka podobno, samo v blažji obliki.

OKREVANJE

Zdravi otroci, mladostniki in športniki gripo lažje prebolijo, kot starejši. Pazljivost je potrebna pri majhnih otrocih, zlasti v starosti 2 do 6 let, kjer lahko pride do zapletov (Reyev sindrom), ki se lahko pojavi tudi kot zaplet pri drugih virusnih okužbah.

Starostniki so med prebolevanjem in še dalj časa med okrevanjem počutijo zelo utrujeni, kašljajo, lahko se pojavi gnojen izpljunek. Če pa so prisotne še kronične bolezni (presnovne motnje, kronične ledvične bolezni,  pljučne bolezni, kronične srčno-žilne bolezni), pa je treba biti pri zdravljenju bolezni pazljiv, ker so taki bolniki zelo ogroženi in so bolj podvrženi zapletom gripe (primarna virusna pljučnica, bakterijska pljučnica in zapleti na srcu, ker lahko pride do vnetja srčne misice in vnetja srčnih ovojnic ter do nevroloških motenj, ki se kažejo v obliki zmedenosti, neprisebnosti ali celo kome zaradi vnetja centralnega živčnega sistema).

KAJ LAHKO NAREDIMO?

Obisk pri zdravniku je obvezen, če se kljub počitku, ki je nujen (ležanje v topli postelji brez fizičnega in psihičnega prenaprezanja), pitju zadostnih količin tekočine ter uporabi zdravil, ki lajšajo simptome (npr. paracetamol proti vročini in bolečinam), simptomi gripe trajajo več kot 7 do 10 dni, kadar so pridružene hude kronične bolezni, ki so se zaradi gripe poslabšale ali pa če se pojavi po preboleli gripi bakterijska pljučnica.


Celična terapija nam zelo pomaga pri krepitvi imunskega sistema, saj stabilizira celično membrano vseh celic v telesu in na tak način onemogoča virusom gripe, da se pritrdijo na celico in povzročajo škodo.


Celična terapija nam zelo pomaga pri krepitvi imunskega sistema, saj stabilizira celično membrano vseh celic v telesu in na tak način onemogoča virusom gripe, da se pritrdijo na celico in povzročajo škodo. Zato je priporočljivo, da se v času epidemij terapija redno preventivno izvaja, poleg tega pa je pomembno, da se zadosti gibamo na svežem zraku, zračimo naše prostore, ne kadimo in ne pijemo alkohola, si redno in temeljito umivamo roke z milom in vodo,  uživamo zadosti vitaminov ter mineralov, dovolj pijemo, imamo dovolj počitka ter se izogibamo dolgotrajnemu stresu.

Ko pa zbolimo, v času povišane telesne temperature, ki je znak živahnega imunskega sistema in je naravna obramba telesa pred agensi, terapije ne izvajamo. 

KAJ SE DOGAJA MED NAPADOM VIRUSA NA CELICO?

Virus gripe s pomočjo svojega glikoproteina, ki se pritrdi na celico, vstopi v respiratorno epitelijsko celico in se z njo membransko zlije. Tako nastajajo novi virusi. Zaradi okužbe in podvajanja v dihalnem epiteliju, se virus izloča naprej v dihala. 

Ker pa se želi telo znebiti tujkov, stopi na plano  imunski sistem, ki pošlje v obrambo levkocite (makrofage), ki poleg tega, da antigen fagocitirajo (požrejo),  ga še na ustrezen način obdelajo in predstavijo limfocitom B in T, da se začne proces tvorbe protiteles. Iz makrofagov in levkocitov se začnejo izločati endogeni pirogeni, ki delujejo na možganski center na uravnavanje telesne temperature, ki se lahko zviša, kar je dodatna obramba telesa pred okužbo. 

Pri okužbi z virusom so najpomembnejše celice ubijalke T, ki opazijo, da so se pojavile spremembe na napadenih celicah in jih začnejo uničevati na dva načina. Po prvem navrtajo membrano celic, zato celico hitro raznese, poleg tega pa je prizadeto okoliško tkivo (nekroza). Po drugem načinu pa sprožijo program programirane celične smrti in s tem se odstranijo bolne ter stare,  odslužene celice. Ta način ne uniči okoliških  celic.

Mediatorji vnetja (citokini), ki se sproščajo med infekcijo, delujejo na svoje receptorje v možganih, zato se pojavi občutek bolečine  v telesu (glavobol, bolečine v mišicah, sklepih in žrelu). So tudi vzrok, da smo med gripo utrujeni, zaspani, nimamo apetita, brezvoljni.

Ker virus gripe napada celice zgornjega respiratornega sistema, mediatorji vnetja skušajo omejiti vnetje. Obolele celice sluznice nabreknejo in začnejo izločati sluz (nosna sluznica, sluznica žrela in bronhijev), pojavi se kašelj, kihanje.

KAKO SI POMAGAMO S CELIČNO TERAPIJO PEMF?

Terapijo začnemo izvajati, ko temperatura pade pod 380. S tem pomagamo, da se telo lažje regenerira in da ne pride do zapletov.

Deluje na vse celice našega telesa, zlasti na prizadete. Okrepi naše obrambne celice, da lažje začnejo pospravljati viruse in poškodovane celice, saj se pospeši prekrvavitev in oskrbo tkiv z kisikom, obenem pa ostalim celicam da energijo za borbo z virusi. 

S prekrvavitvijo pa tudi dosežemo, da se hitreje začnejo odstranjevati posledice vnetja, ki zaradi okužbe  povzročajo največ težav. Zmanjša se občutek bolečine (glavobol, bolečine v mišicah in žrelu), zatekanje in pordelost sluznic (nos in žrelo), olajša se kašelj, saj sluznica ni več otečena in polna sluzi, krč v mišicah bronhijev pa popusti.

Terapija je zlasti priporoča kot preventiva in v fazi okrevanja, saj se bo čas regeneracije telesa bistveno skrajšal.